Nieuws
Etiketten lezen - dinsdag 28 juni 2016 |
Toen ik begon met etiketten lezen, schrok ik in hoeveel producten er toch een
suikersoort zit.
In het begin had ik de lijst met suikersoorten bij mij, zodat ik het bij
twijfel kon checken.
Geloof mij, je leert de suiker(s) al gauw te herkennen.
Als je door een supermarkt loopt, dan zie je de meest mooie verpakkingen met
teksten er op, waar de consument gevoelig voor is.
Bijvoorbeeld:
0% vet
Geen suiker toegevoegd
Fruit toegevoegd
Light
Zo zijn er nog wel meer reclamekreten waar wij gevoelig voor zijn.
Stop vanaf nu om alleen de voorkant te lezen!!!
De voedingswaarde laten we ook even voor wat het is.
Zoek de ingrediëntenlijst op de verpakking, deze staat vaak op de achterkant of
zijkant.
In het begin voelde ik mij opgelaten, dat ik bij ieder product de ingrediënten
ging bekijken,
maar toen er naast mij 2 stoere mannen stonden te discussiëren of
een product wel/niet "gezond” was, ging bij mij de knop om.
Mijn vriend en ik
merken ook regelmatig dat de omgeving ons om advies vraagt.
Ook jij gaat dit
ervaren, mensen willen het eigenlijk wel weten, maar weten niet hoe of durven
niet.
Terug naar de etiketten.
De ingrediëntenlijst begint met het ingrediënt wat er het meeste in zit en eindigt
met het ingrediënt wat er het minst in zit.
In de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese wet
Voedselinformatie is vastgelegd wat er precies op een etiket moet staan.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten houdt hier toezicht op.
Maar denk
niet dat je nu meteen kunt denken: "Oh er is toezicht op, dus het zal allemaal
wel kloppen”
Wat er wel en niet op het etiket staat, hangt af van de manier waarop het
product is verpakt.
Voorbeeld als er bij een winkelier staat "Kaas van het
mes”, wilt dit niet zeggen dat het 100% pure kaas is.
Een winkelier verpakt meestal zelf zijn producten, hier hoeft dan minder
informatie op te staan, dan voorverpakte producten.
Op de producten die de
fabrikant verpakt moet deze verplichte informatie staan. Koop dus alleen
producten bij een winkelier, als je 100% zeker weet dat er verder geen "troep”
in het product zit.
We gaan verder in de supermarkt, met een product in je handen, waar moet je in
hemelsnaam op letten?
Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:
→ Zit er suiker in het product?
→ Als er meer dan 5 ingrediënten in het product zitten moet je eigenlijk al
alert
worden.
→ Als er ingrediënten in zitten die je niet eens kunt uitspreken.
Waarschijnlijk zijn dit E nummers.
Een fabrikant mag het e nummer erop zetten,
maar ook de volledige naam van het
ingrediënt.
Let op! Niet alle E nummers zijn
slecht, hier zal ik binnenkort meer over vertellen.
Hieronder een aantal voorbeelden:
Groente bouillon zonder toevoegingen De producten van Fish-Tales zijn eerlijk en puur
Ingrediënten: albacore tonijn (Thunnus alalunga),
water, zout.
Hieronder een voorbeeld van ingrediënten van een bouillonblokje van een bekend merk (Dit product kun je beter maar niet nemen):
Zout, palmvet, smaakversterker (E621, E631, E627), groenten 4,9% (ui, wortel, tomaat), volledig geharde palmvet,
suiker, peterselie, gebrande suikerstroop, specerijen (SELDERIJZAAD, nootmuskaat, kurkuma, peterselie),
maltodextrine, aroma, citroensappoeder, gistextract.
Ik zal ook binnenkort een lijst toevoegen met producten die ik al heb
uitgezocht,
zodat je makkelijker producten kunt kiezen uit de supermarkt.
Mochten er vragen/opmerkingen zijn, dan hoor ik het graag.
Groetjes,
Culinaplaza
Reacties:
Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst. |
Reageren: