Nieuws


Etiketten lezen - dinsdag 28 juni 2016

Toen ik begon met etiketten lezen, schrok ik in hoeveel producten er toch een suikersoort zit.
In het begin had ik de lijst met suikersoorten bij mij, zodat ik het bij twijfel kon checken.
Geloof mij, je leert de suiker(s) al gauw te herkennen.

Als je door een supermarkt loopt, dan zie je de meest mooie verpakkingen met teksten er op, waar de consument gevoelig voor is.
Bijvoorbeeld:
0% vet 
Geen suiker toegevoegd
Fruit toegevoegd
Light

Zo zijn er nog wel meer reclamekreten waar wij gevoelig voor zijn.
Stop vanaf nu om alleen de voorkant te lezen!!!
De voedingswaarde laten we ook even voor wat het is.
Zoek de ingrediëntenlijst op de verpakking, deze staat vaak op de achterkant of zijkant.

In het begin voelde ik mij opgelaten, dat ik bij ieder product de ingrediënten ging bekijken,
maar toen er naast mij 2 stoere mannen stonden te discussiëren of een product wel/niet "gezond” was, ging bij mij de knop om.
Mijn vriend en ik merken ook regelmatig dat de omgeving ons om advies vraagt.
Ook jij gaat dit ervaren, mensen willen het eigenlijk wel weten, maar weten niet hoe of durven niet.

Terug naar de etiketten.
De ingrediëntenlijst begint met het ingrediënt wat er het meeste in zit en eindigt met het ingrediënt wat er het minst in zit.

In de Warenwet Informatie Levensmiddelen (WIL) en in de Europese wet Voedselinformatie is vastgelegd wat er precies op een etiket moet staan.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten houdt hier toezicht op.
Maar denk niet dat je nu meteen kunt denken: "Oh er is toezicht op, dus het zal allemaal wel kloppen”
Wat er wel en niet op het etiket staat, hangt af van de manier waarop het product is verpakt.
Voorbeeld als er bij een winkelier staat "Kaas van het mes”, wilt dit niet zeggen dat het 100% pure kaas is.
Een winkelier verpakt meestal zelf zijn producten, hier hoeft dan minder informatie op te staan, dan voorverpakte producten.
Op de producten die de fabrikant verpakt moet deze verplichte informatie staan. Koop dus alleen producten bij een winkelier, als je 100% zeker weet dat er verder geen "troep” in het product zit.

We gaan verder in de supermarkt, met een product in je handen, waar moet je in hemelsnaam op letten?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:
→ Zit er suiker in het product?
→ Als er meer dan 5 ingrediënten in het product zitten moet je eigenlijk al alert 
    worden.
→ Als er ingrediënten in zitten die je niet eens kunt uitspreken.
    Waarschijnlijk zijn dit E nummers. Een fabrikant mag het e nummer erop zetten,  
    maar ook de volledige naam van het ingrediënt.
    Let op! Niet alle E nummers zijn slecht, hier zal ik binnenkort meer over vertellen.

Hieronder een aantal voorbeelden:
Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen
Groente bouillon zonder toevoegingen               De producten van Fish-Tales zijn eerlijk en puur
                                                                          In­gre­di­ën­ten: al­ba­co­re to­nijn (Thun­nus ala­lun­ga), 
                                                                          wa­ter, zout.

Hieronder een voorbeeld van ingrediënten van een bouillonblokje van een bekend merk (Dit product kun je beter maar niet nemen):
Zout, palmvet, smaakversterker (E621, E631, E627), groenten 4,9% (ui, wortel, tomaat), volledig geharde palmvet,
suiker, peterselie, gebrande suikerstroop, specerijen (SELDERIJZAAD, nootmuskaat, kurkuma, peterselie),
maltodextrine, aroma, citroensappoeder, gistextract.


Ik zal ook binnenkort een lijst toevoegen met producten die ik al heb uitgezocht,
zodat je makkelijker producten kunt kiezen uit de supermarkt.

Mochten er vragen/opmerkingen zijn, dan hoor ik het graag.


Groetjes,
Culinaplaza

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 8 + 8 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >